dimecres, 11 d’abril del 2007

La Setmana Santa

Sé que arribo tard, perquè Pasqua ja ha passat però, no voldria deixar de comentar la tradició de la Pasqua a casa nostra. Des de sempre he conegut la tradició del Diumenge de Rams, d'anar a beneir la palma o el palmó a l'església, la processó de Divendres Sant i els dos dies de Pasqua -Diumenge de Resurrecció i Dilluns de Pasqua-. Des de fa uns anys al Grau se celebra dimecres a la nit la Processó del Silenci, així com des de fa una colla d'anys mes, Dijous Sant és el dia en què La Lira Ampostina celebra el concert de Primavera.

Diumenge i dilluns de Pasqua és el dia d'anar a la garriga, o sortir de casa per dinar i menjar la mona. També és tradició des de fa anys que la gent desaparegui d'Amposta per Setmana Santa i torni dilluns. Però, qui es queda potser continua fent bona la tradició de menjar-se la mona al camp. Recordo com Sebastià Juan Arbé a la seva novel·la Terres de l'Ebre descriu la sortida en grup a la muntanya dels joves el dia de Pasqua.

A Amposta, a les Terres de l'Ebre en general, la mona tradicional de Pasqua no és de xocolata, com a Barcelona i altres parts de Catalunya. L'Associació Cultural Les Set Piques va fer l'any 2006 un taller de confecció de mones, tal com s'ha fet tota la vida a casa nostra, el qual podeu consultar al seu lloc web, i des d'on podeu descarregar-vos un document per saber com es poden fer.